Kolin kansallispuiston naapuriin kisakeskuksen pystyttävä Karelian Odyssey tulee kesäkuun lopussa jäämään mieleen maisemistaan ja mäkisistä maastoistaan, ennakoi tapahtuman päällikkö ja reittivastaava Mika Okkonen.

”Kesällä 2022 Karelian Odyssey kulki Patvinsuon kansallispuistossa. Kesällä 2023 keskeinen elementti olivat Ruunaan kosket. Kesän 2024 keskiössä ovat vuorostaan Kolin vaarat.”

Nousua 3500-4000 metriä  

Kolin alueen vaaroilta avautuvat maisemat Pieliselle ja Herajärven laaksoon.

Pisimmässä, SM-sarjaan kuuluvassa 24 tunnin sarjassa nousumetrejä kertyy 3500-4000, Okkonen arvioi.

”Mäet ovat läsnä myös 6 ja 12 tunnin sarjoissa. Lyhimmässä sarjassa nousumetrejä kertyy yli 500.”

Vuoden valtakunnalliseksi retkikohteeksi aikanaan valittu Herajärven kierros -retkeilyreitti kulkee kisakeskuksen ohi. Kun kartalta katsoo retkeilyreitin yli 20 maisemapaikkaa, voi ennakoida, että myös Karelian Odysseyn osallistujat tulevat näkemään järville avautuvia kaukomaisemia.

”Tähän en voi tietenkään ottaa kantaa muuten kuin yleisellä tasolla. Mäkinousujen palkkana usein on mahdollisuus maisemien katseluun. Eri asia sitten on, kuka niitä jää ihailemaan”, Okkonen muikistelee.

Ruunaan kosket Lieksassa olivat vuonna 2023 Karelian Odysseyn vetonaula. Ruunaan koskireitin tunnelmista nauttivat muun muassa joukkueen TeamKöntys1 Anna-Kaisa Nuutero-Koski ja Toni Koski. Kuva. Jarno Artika.

Lupaus: Ei älytehtäviä

Karelian Odyssey oli yksi ensimmäisistä pitkistä seikkailu-urheilukisoista Suomessa. Kansainvälisistä kilpailuista vaikutteita imenyttä tapahtumaa järjestettiin vuosina 2000-2002. Silloin osallistujat etenivät maastossa kolme vuorokautta.

Vuonna 2022 Karelian Odyssey heräsi jälleen henkiin. Samalla konsepti muuttui ja osallistumismahdollisuus avautui lyhyempien matkojen myötä myös kuntoilua harrastaville Matti ja Maija Meikäläisille.

Yhdestä piirteestä 2020-luvun tapahtuma sanoo kuitenkin pitävänsä kiinni.

”Haluamme tarjota elämyksiä maisemiltaan ja tunnelmiltaan erityisissä paikoissa. Luotamme siihen, että luonto tarjoaa tarpeeksi kokemista – älytehtäviä ei tarvita.”     

SM-sarja Karelian Odyssey
Vuoden 2023 Karelian Odysseyssä Lieksan Ruunaalla kohtaaminen karhun kanssa viritti Sappion Veikkojen Markus Kiviluoman (kuvassa) ja Arttu Pulkkisen voittovauhtiin. Kuva: Jarno Artika.

Info: Karelian Odyssey 28.-30.6.2024, Kontiolahti ja Koli

  • 6, 12 ja 24 tunnin sarjat. Pisin sarja on osa seikkailu-urheilun SM-sarjaa
  • 2 hengen joukkueet joko nais-, seka- tai miespareina
  • Reitit koostuvat useista ympyrälenkeistä, joiden keskiössä on kisakeskus Kiviniemessä, joka oli myös Vaarojen Maratonin kisakeskuksena vuosina 2006-2008
  • Lajeina juoksu, melonta, maastopyöräily
  • Lue kesän 2023 tapahtumatiedote (linkki sivulle) https://www.sttinfo.fi/tiedote/69997047/kohtaaminen-karhujen-kanssa-toi-vauhtia-seikkailu-urheilukisan-voittajiin-lieksassa-siita-saatiin-viimeiset-buustit?publisherId=69819486
  • Lisätiedot mm. ilmoittautumistiedot sekä hintaportaat verkkosivulta >>>

Katso muut SM-sarjan osakilpailut täältä >>>

Kategoriat: Suomenmestaruus