Karelian seikkailu-urheilijoiden järjestämä perinteinen Ursak -seikkailukisa järjestetään vuonna 2024 Joensuun kupeessa Kiihtelysvaaran vaaramaisemissa. Kilpailu on osa SM-sarjaa, ja se järjestetään toukokuun lopulla, 24.-25.5.2024.

Tästä mukaan Ursak -seikkailukisaan >>>>

Ratamestari vie kisaajat Kiihtelysvaaran haastaviin ja monipuolisiin maastoihin

Ensimmäinen Ursak-seikkailukisa järjestettiin jo vuonna 2006 Joensuussa. Vuoden 2024 ratamestarina toimii Heikki Viinikka, joka tuntee tulevat Kiihtelysvaaran kisamaastot erityisen hyvin.

”Omalta osaltani olen pitänyt Kiihtelysvaaran alueen maastoja seikkailukisalle sopivina, ja heittänyt näitä ajatuksiani ääneen aktiivisemmille seikkailu-urheilutoimijoille jo muutamaan otteeseen. Vuoden 2022 syksyllä sainkin tiedustelun kiinnostuksesta osallistua seikkailukisojen ratasuunnitteluun, jos kisa järjestettäisiin Kiihtelysvaarassa.”

Viinikalla itsellään on seikkailukisoista muutaman kisan verran kokemusta kisaajana. Ratasuunnittelussa kuitenkin mukana Viinikan tukena ovat paikalliset lajiaktiivit. Seikkailu-urheilukisan ratojen suunnittelua Viinikka pitää erityisen mielenkiintoisena, mutta yllättävän aikaa vievänä. Ratasuunnittelun pohjana toimi ennakkoajatus siitä, mitkä voisivat olla mielenkinntoisia rastipisteitä, ja missä kohteissa radat voisivat kiertää.

ursak sm-kisa

” Kun Kiihtelysvaara varmistui kohteeksi, tuli kesällä 2023 kierreltyä ja katseltua uusin silmin maastoja ja alustavia ratalinjauksia.”, kertooo Viinikka.

Mutta kuten monet ratasuunnitteluissa mukana olleena tietävät, niitä kuuluisia muuttujia tulee aina enempi tai vielä vähän enempi. Tämän vuoden Ursak-kisan osalta muutoksia on tullut muun muassa kiipeilypaikan ja melonnan suhteen. Nämä vaikuttavat helposti kok radan suunnitteluun.

Ursakin päätyminen mukaan uuteen seikkailu-urheilun SM-sarjaan toi sekin lisämausteensa ajankohdan muodossa. Vaikka kisa on ”vasta” toukokuun loppupuolella, voi sää olla melkein mitä vain. Tämän takia kisajärjestelyissä päädyttiin hyvissä ajoin siihen, että vesielementit jäävät kisassa vähemmälle, koska ei ole järkevää kiusata osallistujia märillä vaatteilla etenemisellä, jos sää ei suosikaan. Toisaalta koska jo syksyllä vettä maastossa riitti ja nyt talvellakin lunta on tullut ihan riittävästi, on suurella todennäköisyydellä maastossa myös toukokuussa paikoitellen hyvin märkää ja vesistöissä paljon vettä. Näin ollen ratoja päästiin muokkaamaan enemmänkin olosuhteet ja reunaehdot huomioiviksi.

Katso seikkailu-urheilun SM-sarjan kalenteri tästä >>>>

Ursak SM-kisa: Kisamaastona vaarat, salot ja ehkäpä kangaspolutkin

Ursak sm-kisa

Vuoden 2024 Ursak järjestetään siis Kiihtelysvaarassa, joka on nykyään osa Joensuun kaupunkia noin 30 kilometriä Joensuusta kaakkoon. Kartasta näkee, että tarjolla on sekä vaarojen, että kangassuppamaastojen värittämää maastoa. Eivätkä isot suot ja turvetuotantoalueetkaan ole kaukana. Alue on tajonnut siis erittäin monipuolisia maastoja ja vaihtoehtoja seikkailukisan ratasuunnitteluun.

Osallistujille on tarjolla kolme eri sarjavaihtoehtoja kuudesta tunnista 20 tuntiin. Kiihtelysvaarassa pääseekin varmasti haastamaan itsensä niin fyysisesti kuin taidollisestikin seikkailukisoihin perinteisesti kuuluvissa juoksussa, pyöräilyssä, suunnistuksessa ja melonnassa kiipeilyä unohtamatta.

Ratojen loppusäätämisen ollessa vielä käynnissä, voisi kuitenkin todeta, että kaikkia alueita on yritetty hyödyntää ja tarjota monipuolista kiihtelysvaaralaista maastoa osallistujille. Vaikka suunnitelmia on jouduttu muuttamaan, tulee tarjolla olemaan SM-ralleistakin tuttuja mäkisiä metsäteitä, nopeaa kangasmaastoa ja seikkailukisasta tuttua etenemistä eri tavoin. Onpa radoille pyritty löytämään myös erikoisempia rastipisteitä, jonne itsensä tuikata. Tässä siis kisaa pohtiville pientä ennakkovinkkiä tulevasta.

Kaikki kauden seikkailukisat löydät täältä >>>

Kategoriat: Suomenmestaruus