Suomalainen seikkailu-urheilu on saanut oman kansallisen lajiliiton. Suomen seikkailu-urheiluliitto ry perustettiin kisajärjestäjien ja lajin toimijoiden yhteisen pohjatyön tuloksena. Pitkään järjestäytymättömänä toimineelle lajille olivat liittoa perustamassa useat seikkailu-urheilun saralla toimivat yhdistykset laajasti ympäri Suomen. Liiton puheenjohtaja löytyi Lapista, kun Kati Vehmas, Arctic Circle Adventure ry:stä valittiin uutukaisen liiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. 

Tarve lajiliitolle on noussut lajin itsensä sisältä. Urheilun ja tapahtumajärjestämisen kehittyessä seikkailu-urheiluunkin mukaan on tullut mukaan erilaisia kaupallisia toimijoita, myös kansainvälisiä. Lajin suomalaiset toimijat ja kisajärjestäjät näkivät hedelmälliseksi lajin kehittämisen kannalta perinteisen yhdistystoiminnan ja kansallisen lajiliiton. 

Seikkailu-urheilu lajiliitto Kati Vehmas
Kati Vehmas on kisannut vuosia kansainvälisellä tasolla ja toiminut itsekin seikkailukisajärjestäjänä.

Lajiliiton toivotaan ohjaavan lajin kehitystä sen yhtenäistämisessä, tunnettavuuden kasvattamisessa, sekä tapahtumajärjestäjien tukemisessa. Lajiliiton toimintaan ja lajin kehittämiseen onkin sitoutunut jo heti perustamisvaiheessa laaja ja monipuolinen lajin toimijakunta pääkaupunkiseudun lisäksi Turun seudulta, Kanta-Hämeestä ja Varsinais Suomesta, Keski-Suomesta, Pohjois- ja Etelä-Karjalasta sekä Lapista.  

Suomen seikkailu-urheiluliiton toiminnan perustana on lajin kehittäminen kansallisella tasolla vakiintuneeksi ja tunnetuksi urheilulajiksi. Kehitystyötä halutaan tehdä ruohonjuuritasolta lähtien ja toimijoita osallistaen, sekä erityisesti lajin tapahtumajärjestäjiä kuunnellen ja tukien. Seikkailu-urheilua kehitetään edelleen vahvaksi luontoliikunta lajiksi harrastajamääriä kasvattaen ja uusia ryhmiä tavoittaen. Uutena tänä kesänä on noussut esimerkiksi perheille suunnatut seikkailut, joissa koko perhe pääsee yhdessä kokemaan elämyksiä luonnossa.  Lajiliiton konkreettisina tavoitteina ovat lajin kansallinen mestaruussarja kaudella 2024.

Suomen lajiliitto vahvasti mukana kansainvälisessä kehittämistyössä

Suomen seikkailu-urheiluliitto on sitoutunut myö.s lajin kansainväliseen toimintaan ja yhteisöön. Samaan aikaan myös kansainvälisellä tasolla seikkailu-urheilu on järjestäytymässä oman lajiliiton alle. Laji on maailmanlaajuinen ja kisoja järjestetään jokaisella asutulla mantereella. Tässä järjestäytymisessä ja työryhmässä on Suomesta ollut edustajana Kati Vehmas. Suomen seikkailu-urheilun lajiliitto tuleekin näin olemaan mukana lajin kansainvälisessä liitossa vahvasti edustettuna sen perustamisesta asti.

Seikkailu-urheilu on kasvanut viimeisten vuosien aikana voimakkaasti. Osallistujia on Suomessa eri tapahtumissa jo yhteensä vuositasolla 3000-4000. Esimerkiksi viime kesänä lajin tapahtumia oli enemmän kuin koskaan. Eri puolilla Suomea järjestettävissä tapahtumissa on sekä ensikertalaisille suunnattuja, sekä kokeneillekin lajin harrastajille sopivia sarjoja. Lajille on tyypillistä, että tapahtumassa tarjotaan kilpasarjan lisäksi kuntosarja, mihin myös ensikertalaiset pystyvät helposti osallistumaan. 

Suomessa järjestettiin myös pitkästä aikaa kansainvälinen kilpailu, kun elokuun puolessa välissä kisattiin pääkaupunkiseudulla Endurance Quest, joka on osa ARWS Euroopan sarjaa. 

Mistä seikkailu-urheilussa on kyse?

Seikkailu-urheilu on haastava kestävyyslaji, jossa lajin ytimen muodostaa joukkueena eteneminen ja itse suunnistaminen. Seikkailu-urheilussa tavallisimmat etenemistavat ovat juoksu, pyöräily ja melonta, ja näiden lisäksi laji sisältää kiipeilyä tai köysitehtäviä. Kilpailujen kesto vaihtelee muutaman tunnin pituisista tapahtumista aina 7-8 päivää kestäviin pitkiin non-stop -kilpailuihin. Lajilla on useita kansainvälisiä kilpailusarjoja. Lajin MM-kisat kisattiin tänä vuonna lokakuussa Etelä-Afrikassa. Mukana siellä oli Suomesta yksi suomalainen joukkue, Northern Adventure Team, sekä kaksi muuta kisaajaa kansainvälisissä joukkueissa.

Laji on syntynyt 1980-luvulla pitkien vaelluskisojen pohjalta. Lajin ensimmäiset MM-kisat kisattiin 2001 Sveitsissä, missä suomen Team Nokia otti ensimmäisen lajin maailmanmestaruuden. Tuolloin joukkueessa kisannut Petri Forsman on ollut nyt mukana perustamassa Suomen seikkailu-urheiluliittoa.

Suomen seikkailukisakalenteri tulevalle kaudelle

Kategoriat: Tiedotteet